Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Bylinky, ktorými podporíte imunitu

Bylinky predstavujú jeden z najstarších a najprirodzenejších spôsobov podpory nášho imunitného systému. Obsahujú mnoho aktívnych látok, ako sú antioxidanty, vitamíny a polysacharidy, ktoré môžu telu pomôcť v boji proti infekciám. V tomto článku si podrobne predstavíme niekoľko významných bylín, ktoré dokážu podporiť obranyschopnosť organizmu a poradíme, ako ich začleniť do každodenného života.

Šípka: Bohatý zdroj vitamínu C

Šípka, plod ruže šípovej, je v podstate prírodnou zásobárňou vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém. Okrem vitamínu C obsahuje šípka aj antioxidanty, ako sú flavonoidy a karotenoidy, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižovať zápaly v tele. Práve preto je šípka ideálnou bylinou v období chladných mesiacov, kedy telo potrebuje zvýšenú dávku ochranných látok.1

Šípkový čaj je jednou z najbežnejších foriem jeho konzumácie, ale šípka sa používa aj v doplnkoch stravy, práškoch a sirupoch. Pre maximálne uchovanie vitamínu C je vhodné šípku spracovávať šetrne, napríklad vlažným nálevom namiesto varenia. Šípky sú cenným doplnkom stravy, ktorý nielen posilňuje imunitu, ale tiež pomáha pri únave a strese vďaka obsahu ďalších cenných živín.

(Slovenčina) Sipky

Zázvor: Viac než len korenie

Zázvor je známy predovšetkým vďaka svojim zahrievacím vlastnostiam a schopnosti bojovať proti nachladnutiu. Obsahuje zlúčeniny zvané gingeroly a shogaoly, ktoré majú silné protizápalové a antioxidačné účinky. Tieto látky podporujú imunitný systém a zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám.2 Zázvor tiež stimuluje krvný obeh, čo môže byť zvlášť užitočné v chladnom počasí, kedy je telo náchylnejšie na nachladnutie.

Môžete ho užívať vo forme čaju, pridávať do pokrmov alebo ho užívať ako tinktúru. Čerstvý zázvorový čaj s citrónom a medom je tradičným prostriedkom pri prvých známkach nachladnutia. Vďaka svojim antivírusovým vlastnostiam môže zázvor napomôcť nielen zmierniť príznaky, ale tiež podporiť imunitnú reakciu organizmu.

Echinacea: Prirodzený imunitný posilňovač

Echinacea, známa tiež ako trpazka, je jednou z najviac skúmaných bylín pre posilnenie imunity.3 Táto bylina stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za obranu proti patogénom. Vďaka obsiahnutým polysacharidom a alkamidom môže echinacea prirodzene aktivovať imunitné reakcie tela. Jej liečivé vlastnosti boli využívané už pôvodnými obyvateľmi Ameriky pri liečbe infekcií a rán.

Najčastejšie sa používa vo forme tinktúr, kapsúl alebo čajov. Pri nachladnutí alebo chrípke môže byť užívanie echinacey efektívne predovšetkým na začiatku príznakov, pretože pomáha skrátiť dobu choroby. Avšak, ak uvažujete o dlhodobom užívaní, odporúča sa robiť prestávky po niekoľkých týždňoch, aby si telo na túto bylinu nezvyklo a nestratila svoju účinnosť.

Kurkuma: Zázračná bylina z východu

Kurkuma, korenie získané z koreňa rastliny Curcuma longa, je známa predovšetkým vďaka svojmu aktívnemu zloženiu – kurkuminu. Kurkumin má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu posilniť imunitný systém a napomôcť telu v boji proti zápalovým procesom. Pravidelná konzumácia kurkumy môže pomôcť zlepšiť celkovú imunitu a chrániť organizmus pred rôznymi infekciami.4

Kurkumu je možné pridávať do jedál, smoothies alebo užívať vo forme kapsúl. Pre zvýšenie jej biologickej dostupnosti je vhodné ju kombinovať s čiernym korením, ktorý obsahuje piperín, látku zvyšujúcu vstrebateľnosť kurkuminu do tela. Kurkuma je nielen ochranou pre imunitu, ale tiež podporuje zdravie kĺbov a trávenie.

(Slovenčina) Bylinky pro podporu imunity

Cesnak: Prírodné antibiotikum

Cesnak je už po stáročia využívaný ako prírodný prostriedok na posilnenie imunity.5 Obsahuje zlúčeninu alicín, ktorá má silné antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Cesnak môže podporovať produkciu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové pre boj proti infekciám a vírusom.

Najúčinnejšia je konzumácia čerstvého cesnaku. Pre lepšiu chuť ho môžete zmiešať s medom, alebo ho pridať do jedál tesne pred dokončením varenia, aby si uchoval čo najviac aktívnych látok. Cesnak je možné tiež užívať vo forme kapsúl, ak vám jeho výrazná chuť príliš nevyhovuje.

Astragalus: Podpora odolnosti a adaptácie

Astragalus, alebo kozinec blanitý, je tradičná čínska bylina známa pre svoje adaptogénne vlastnosti. Obsahuje saponíny, flavonoidy a polysacharidy, ktoré stimulujú produkciu imunitných buniek a podporujú celkovú obranyschopnosť organizmu.6 Astragalus tiež podporuje regeneráciu a vitalitu tela, čo je zvlášť dôležité v období stresu alebo choroby.

Môžete ho konzumovať ako čaj, tinktúru alebo extrakt v kapsulách. V období zvýšeného stresu alebo v zimných mesiacoch je ideálny pre dlhodobejšiu podporu imunity. Astragalus je tiež vhodný pre osoby, ktoré potrebujú zlepšiť svoju odolnosť voči chorobám, najmä ak sú vystavené častému stresu.

Rakytník: Vitamínová bomba

Rakytník je doslova naplnený vitamínom C, vitamínmi skupiny B, vitamínom E a karotenoidmi. Má silné antioxidačné a protizápalové účinky, ktoré pomáhajú posilniť imunitný systém a chrániť bunky pred oxidačným stresom. Pravidelná konzumácia rakytníka môže podporiť regeneráciu imunitného systému, a tým zvýšiť odolnosť organizmu voči infekciám.7

Rakytníkový olej, šťava alebo doplnky stravy s rakytníkom sú ideálne pre pravidelné užívanie. Rakytník je možné pridávať do smoothies, jogurtov alebo užívať ako sirup, ktorý je výborný najmä pre deti.

(Slovenčina) Immunizer

Harmanček: Pokoj pre telo aj myseľ

Harmanček má nielen upokojujúce účinky na nervový systém, ale aj protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu podporiť imunitný systém.8 Pôsobí tiež ako prírodné antihistaminikum, čo môže byť užitočné pri zmiernení príznakov alergií.

Najčastejšie sa užíva vo forme čaju, ktorý môžete piť večer pre upokojenie a podporu spánku. Kvalitný spánok je totiž jedným z kľúčových faktorov pre správnu funkciu imunitného systému.

Záver

Bylinky môžu byť silnými spojencami pri posilňovaní imunity, či už ide o zázvorový čaj, šípkový nápoj alebo kvapky z echinacey. Je však dôležité k užívaniu bylín pristupovať s rozvahou, pretože niektoré môžu mať silné účinky na organizmus. Pred začiatkom akejkoľvek bylinné kúry je vhodné poradiť sa s odborníkom, najmä ak užívate lieky alebo máte zdravotné problémy. S vyváženým prístupom a pravidelným užívaním kvalitných bylín môžete efektívne podporiť svoj imunitný systém a udržať si zdravie po celý rok.

 

1Winther, K., Warholm, L., Campbell-Tofte, J., Marstrand, K. Effect of Rosa canina L. (rose-hip) on cold during winter season in a middle-class population: A randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Journal of Herbal Medicine. 2018. doi: 10.1016/J.HERMED.2018.04.003.

2Zakaria-Rungkat, F., N., Prangdimurt, E., T. Antioxidant and Immunoenhancement Activities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) Extracts and Compounds in In Vitro and In Vivo Mouse and Human System. Journal of Food Science and Nutrition, 2003, 8, s. 96-104. DOI: 10.3746/JFN.2003.8.1.096.

3Goel, V., Lovlin, R., Chang, C., Slama, J., Barton, R., Gahler, R., Bauer, R., Goonewardene, L., Basu, T. A proprietary extract from the echinacea plant (Echinacea purpurea) enhances systemic immune response during a common cold. Phytotherapy Research, 2005. DOI: 10.1002/ptr.1733.

4Jagetia, G., Aggarwal, B. “Spicing Up” of the Immune System by Curcumin. Journal of Clinical Immunology, 2007, 27, s. 19-35. DOI: 10.1007/s10875-006-9066-7.

5Percival, S. Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity. The Journal of Nutrition, 2016, 146(2), s. 433S-436S. DOI: 10.3945/jn.115.210427.

6Chen, Z., Liu, L., Gao, C., Chen, W., Vong, C., Yao, P., Yang, Y., Li, X., Tang, X., Wang, S., Wang, Y. Astragali Radix (Huangqi): A promising edible immunomodulatory herbal medicine. Journal of Ethnopharmacology, 2020, 112895. DOI: 10.1016/j.jep.2020.112895.

7Soltuzu, B. Evaluation of the antiviral and immunomodulatory activity of nutritional supplement formula in a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Romanian Biotechnological Letters, 2021. DOI: 10.25083/rbl/26.4/2869-2878.

8Parham, S., Kharazi, A., Bakhsheshi‐Rad, H., Nur, H., Ismail, A., Sharif, S., Ramakrishna, S., Berto, F. Antioxidant, Antimicrobial and Antiviral Properties of Herbal Materials. Antioxidants, 2020, 9. DOI: 10.3390/antiox9121309.

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: