Brusnice patria medzi ovocie, ktoré si svojimi vlastnosťami získalo pozornosť po celom svete. Sú nielen chutnou súčasťou jesenného stola, ale predovšetkým bohatým zdrojom živín a antioxidantov, ktoré podporujú naše zdravie. V tomto článku sa pozrieme na botanické vlastnosti brusníc, ich rozšírenie, prínosy pre naše zdravie a možnosti ich spracovania.
Botanické vlastnosti
Rastlina brusnica patrí do rodu Vaccinium, ktorý zahŕňa aj ďalšie známe druhy, ako sú čučoriedky a klikva. Najznámejšie druhy brusníc sú Vaccinium macrocarpon (brusnica veľkoplodá), ktorá sa vyskytuje predovšetkým v Severnej Amerike, a Vaccinium vitis-idaea (brusnica červená či brusnica obyčajná), ktorá rastie v chladnejších oblastiach Európy a Ázie. Brusnica je trvalý, stále zelený krík, ktorý dorastá do výšky 10–20 cm.
Plody, nazývané brusnice, sú drobné bobule s červenou šupkou a kyslou chuťou. Listy brusníc sú tmavozelené a kožovité, prispôsobené chladným podmienkam, v ktorých rastlina rastie. Kvety sú drobné, ružové alebo biele a objavujú sa na jar. Plody dozrievajú počas jesene a sú pripravené na zber od septembra do novembra.
Rozšírenie a pestovanie
Brusnice sa prirodzene vyskytujú v chladných oblastiach severnej pologule, predovšetkým v severnej Európe, Rusku, Severovýchodnej Ázii a Severnej Amerike. V USA a Kanade sa brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon) pestuje na rozsiahlych plantážach a je známa pre svoj význam v potravinárstve, najmä pre výrobu brusnicovej šťavy a sušených brusníc.
Pestovanie brusníc vyžaduje špecifické podmienky. Brusnice preferujú kyslú pôdu s pH okolo 4,5–5,5 a vlhké, močaristé prostredie. Pri komerčnom pestovaní sú polia zaplavované vodou, aby bolo možné plody ľahko zberať. Voda plody nadnáša, čo umožňuje ich ľahké zhromažďovanie.
Rozdiely medzi pestovanými a divokými brusnicami spočívajú hlavne vo veľkosti a obsahu živín. Pestované brusnice (Vaccinium macrocarpon) mávajú väčšie plody a sú zvyčajne menej kyslé ako ich divoké proťajšky (Vaccinium vitis-idaea), ktoré sú menšie, intenzívnejšej chuti a obsahujú viac antioxidantov.
Zdravotné prínosy
Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K a antioxidantov, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny. Obsahujú tiež významné množstvo minerálov, ako je mangán. Vďaka týmto zložkám majú brusnice radu zdravotných prínosov:
1) Podpora zdravia močového ústrojenstva: Brusnice sú najznámejšie pre svoju schopnosť predchádzať infekciám močového mechúra. Obsahujú proantokyanidíny, ktoré bránia baktérii Escherichia coli prichytiť sa na steny močového mechúra.1
2) Silný antioxidant: Brusnice obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chrániť bunky pred poškodením.2
3) Podpora zdravia srdca: Pravidelná konzumácia brusníc môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení vďaka ich schopnosti znižovať hladinu LDL cholesterolu a zlepšovať funkciu krvných ciev.3
4) Podpora imunity: Obsah vitamínu C a ďalších živín posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať nachladnutiu a iným infekciám.4
Možnosti spracovania
Brusnice možno spracovať mnohými rôznymi spôsobmi, čo z nich robí všestrannú surovinu pre kulinárske a liečebné účely:
-
Čerstvé brusnice: Možno ich konzumovať surové, ale kvôli ich výraznej kyslosti sa často používajú v kombinácii s cukrom alebo inými sladidlami.
-
Brusnicová šťava: Obľúbený nápoj, ktorý je cenený pre svoje zdravotné účinky, najmä pri prevencii infekcií močových ciest. Šťava je často dosladzovaná a miešaná s inými ovocnými šťavami pre vyváženejšiu chuť.
-
Sušené brusnice: Majú sladkokyslú chuť a sú skvelým doplnkom do müsli, pečiva alebo ako samostatná občerstvenie. Sušené brusnice si zachovávajú väčšinu svojich nutričných vlastností, hoci proces sušenia môže znížiť obsah niektorých vitamínov.
-
Brusnicová omáčka: Tradičná príloha k mäsám, najmä k hydine. Táto omáčka je obľúbená v Severnej Amerike, kde je neoddeliteľnou súčasťou slávnostných jedál, ako je Deň vďakyvzdania.
-
Doplnky stravy: Brusnice sa často používajú vo forme kapsúl alebo tabliet, ktoré obsahujú koncentrovaný brusnicový extrakt, ktorý podporuje zdravie močového ústrojenstva a posilňuje imunitný systém.
-
Marmelády a džemy: Brusnice sú ideálne na výrobu marmelád a džemov vďaka svojej prirodzenej kyslosti, ktorá dodáva výrobkom špecifickú chuť.
-
Brusnicový prášok: Sušené a rozomleté brusnice sa používajú ako prírodné dochucovadlo alebo prísada do smoothie, jogurtov a iných jedál.
Záver
Brusnice sú nielen chutným doplnkom jesenných jedál, ale tiež bohatým zdrojom živín s radom zdravotných prínosov. Či už sa rozhodnete ich konzumovať čerstvé, sušené alebo vo forme šťavy, brusnice prinášajú mnoho spôsobov, ako podporiť zdravie a obohatiť jedálniček. Ich schopnosť predchádzať infekciám močových ciest, podpora srdca a vysoký obsah antioxidantov z nich robia neoceniteľný dar prírody, ktorý stojí za to zaradiť do pravidelnej stravy.
1Blumberg, J., Camesano, T., Cassidy, A., Kris-Etherton, P., Howell, A., Manach, C., Ostertag, L., Sies, H., Skulas-Ray, A., & Vita, J. (2013). Cranberries and Their Bioactive Constituents in Human Health12. Advances in Nutrition, 4, 618 - 632.
2Nemzer, B., Al-Taher, F., Yashin, A., Revelsky, I., & Yashin, Y. (2022). Cranberry: Chemical Composition, Antioxidant Activity and Impact on Human Health: Overview. Molecules, 27.
3Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., Chen, C., & Blumberg, J. (2018). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition, 58, 1223 - 1235.
4Nantz, M., Rowe, C., Muller, C., Creasy, R., Colee, J., Khoo, C., & Percival, S. (2013). Consumption of cranberry polyphenols enhances human γδ-T cell proliferation and reduces the number of symptoms associated with colds and influenza: a randomized, placebo-controlled intervention study. Nutrition Journal, 12, 161 - 161.