Brusnice: Malé rubíny jesene plné chuti aj zdravia

Brusnice patria medzi ovocie, ktoré si svojimi vlastnosťami získalo pozornosť po celom svete. Sú nielen chutnou súčasťou jesenného stola, ale predovšetkým bohatým zdrojom živín a antioxidantov, ktoré podporujú naše zdravie. V tomto článku sa pozrieme na botanické vlastnosti brusníc, ich rozšírenie, prínosy pre naše zdravie a možnosti ich spracovania.

Botanické vlastnosti

Rastlina brusnica patrí do rodu Vaccinium, ktorý zahŕňa aj ďalšie známe druhy, ako sú čučoriedky a klikva. Najznámejšie druhy brusníc sú Vaccinium macrocarpon (brusnica veľkoplodá), ktorá sa vyskytuje predovšetkým v Severnej Amerike, a Vaccinium vitis-idaea (brusnica červená či brusnica obyčajná), ktorá rastie v chladnejších oblastiach Európy a Ázie. Brusnica je trvalý, stále zelený krík, ktorý dorastá do výšky 10–20 cm.

Plody, nazývané brusnice, sú drobné bobule s červenou šupkou a kyslou chuťou. Listy brusníc sú tmavozelené a kožovité, prispôsobené chladným podmienkam, v ktorých rastlina rastie. Kvety sú drobné, ružové alebo biele a objavujú sa na jar. Plody dozrievajú počas jesene a sú pripravené na zber od septembra do novembra.

Rozšírenie a pestovanie

Brusnice sa prirodzene vyskytujú v chladných oblastiach severnej pologule, predovšetkým v severnej Európe, Rusku, Severovýchodnej Ázii a Severnej Amerike. V USA a Kanade sa brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon) pestuje na rozsiahlych plantážach a je známa pre svoj význam v potravinárstve, najmä pre výrobu brusnicovej šťavy a sušených brusníc.

Pestovanie brusníc vyžaduje špecifické podmienky. Brusnice preferujú kyslú pôdu s pH okolo 4,5–5,5 a vlhké, močaristé prostredie. Pri komerčnom pestovaní sú polia zaplavované vodou, aby bolo možné plody ľahko zberať. Voda plody nadnáša, čo umožňuje ich ľahké zhromažďovanie.

Rozdiely medzi pestovanými a divokými brusnicami spočívajú hlavne vo veľkosti a obsahu živín. Pestované brusnice (Vaccinium macrocarpon) mávajú väčšie plody a sú zvyčajne menej kyslé ako ich divoké proťajšky (Vaccinium vitis-idaea), ktoré sú menšie, intenzívnejšej chuti a obsahujú viac antioxidantov.

(Slovenčina) Zdravotní přínosy brusinek

Zdravotné prínosy

Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K a antioxidantov, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny. Obsahujú tiež významné množstvo minerálov, ako je mangán. Vďaka týmto zložkám majú brusnice radu zdravotných prínosov:

1) Podpora zdravia močového ústrojenstva: Brusnice sú najznámejšie pre svoju schopnosť predchádzať infekciám močového mechúra. Obsahujú proantokyanidíny, ktoré bránia baktérii Escherichia coli prichytiť sa na steny močového mechúra.1

2) Silný antioxidant: Brusnice obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chrániť bunky pred poškodením.2

3) Podpora zdravia srdca: Pravidelná konzumácia brusníc môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení vďaka ich schopnosti znižovať hladinu LDL cholesterolu a zlepšovať funkciu krvných ciev.3

4) Podpora imunity: Obsah vitamínu C a ďalších živín posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať nachladnutiu a iným infekciám.4

(Slovenčina) brusinky

Možnosti spracovania

Brusnice možno spracovať mnohými rôznymi spôsobmi, čo z nich robí všestrannú surovinu pre kulinárske a liečebné účely:

  • Čerstvé brusnice: Možno ich konzumovať surové, ale kvôli ich výraznej kyslosti sa často používajú v kombinácii s cukrom alebo inými sladidlami.

  • Brusnicová šťava: Obľúbený nápoj, ktorý je cenený pre svoje zdravotné účinky, najmä pri prevencii infekcií močových ciest. Šťava je často dosladzovaná a miešaná s inými ovocnými šťavami pre vyváženejšiu chuť.

  • Sušené brusnice: Majú sladkokyslú chuť a sú skvelým doplnkom do müsli, pečiva alebo ako samostatná občerstvenie. Sušené brusnice si zachovávajú väčšinu svojich nutričných vlastností, hoci proces sušenia môže znížiť obsah niektorých vitamínov.

  • Brusnicová omáčka: Tradičná príloha k mäsám, najmä k hydine. Táto omáčka je obľúbená v Severnej Amerike, kde je neoddeliteľnou súčasťou slávnostných jedál, ako je Deň vďakyvzdania.

  • Doplnky stravy: Brusnice sa často používajú vo forme kapsúl alebo tabliet, ktoré obsahujú koncentrovaný brusnicový extrakt, ktorý podporuje zdravie močového ústrojenstva a posilňuje imunitný systém.

  • Marmelády a džemy: Brusnice sú ideálne na výrobu marmelád a džemov vďaka svojej prirodzenej kyslosti, ktorá dodáva výrobkom špecifickú chuť.

  • Brusnicový prášok: Sušené a rozomleté brusnice sa používajú ako prírodné dochucovadlo alebo prísada do smoothie, jogurtov a iných jedál.

(Slovenčina) Liposomal vitamin C_1

Záver

Brusnice sú nielen chutným doplnkom jesenných jedál, ale tiež bohatým zdrojom živín s radom zdravotných prínosov. Či už sa rozhodnete ich konzumovať čerstvé, sušené alebo vo forme šťavy, brusnice prinášajú mnoho spôsobov, ako podporiť zdravie a obohatiť jedálniček. Ich schopnosť predchádzať infekciám močových ciest, podpora srdca a vysoký obsah antioxidantov z nich robia neoceniteľný dar prírody, ktorý stojí za to zaradiť do pravidelnej stravy.

 

1Blumberg, J., Camesano, T., Cassidy, A., Kris-Etherton, P., Howell, A., Manach, C., Ostertag, L., Sies, H., Skulas-Ray, A., & Vita, J. (2013). Cranberries and Their Bioactive Constituents in Human Health12. Advances in Nutrition, 4, 618 - 632.

2Nemzer, B., Al-Taher, F., Yashin, A., Revelsky, I., & Yashin, Y. (2022). Cranberry: Chemical Composition, Antioxidant Activity and Impact on Human Health: Overview. Molecules, 27.

3Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., Chen, C., & Blumberg, J. (2018). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition, 58, 1223 - 1235.

4Nantz, M., Rowe, C., Muller, C., Creasy, R., Colee, J., Khoo, C., & Percival, S. (2013). Consumption of cranberry polyphenols enhances human γδ-T cell proliferation and reduces the number of symptoms associated with colds and influenza: a randomized, placebo-controlled intervention study. Nutrition Journal, 12, 161 - 161.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: