Ospravedlňujeme sa, ale z dôvodu kritickej povodňovej situácie môže dôjsť k predĺženiu termínu doručenia vašich objednávok.

Ašvaganda: Staroveká bylina s modernými prínosmi

Ashwagandha, známa tiež ako Withania somnifera (vitánia uspávajúca) alebo indický ženšen, je jedna z najdôležitejších bylín v tradičnej ajurvédskej medicíne. Táto adaptogénna bylina má dlhú históriu použitia na podporu celkového zdravia a vitality. V posledných rokoch sa Ashwagandha stala populárnou aj v západnej medicíne vďaka svojim širokým zdravotným prínosom potvrdeným vedeckými výskumami.

(Slovenčina) Ashwagandha

 

História a pôvod slova

Ashwagandha má svoje korene v Indii a je súčasťou ajurvédskej medicíny už viac ako 3000 rokov. Názov "Ashwagandha" pochádza zo sanskritu a znamená "vôňa koňa", čo odkazuje na charakteristický zápach koreňa a jeho schopnosť dodávať silu a vitalitu podobnú tej konskej. V tradičnej medicíne bola používaná na liečbu rôznych zdravotných problémov, od stresu a úzkosti až po zlepšenie fyzickej výdrže a plodnosti.

Chemické zloženie

Ashwagandha obsahuje mnoho bioaktívnych látok, vrátane alkaloidov, steroidných laktonov (withanolidy), saponínov a železa. Withanolidy sú považované za hlavné účinné zložky, ktoré prispievajú k jej adaptogénnym a liečivým vlastnostiam.

(Slovenčina) - 2024-08-05T100540.684

Zdravotné prínosy

1) Stres a úzkosť: Ashwagandha je známa svojou schopnosťou znižovať hladiny kortizolu, čo je hormón uvoľňovaný pri strese. Užívajú extraktu z Ashwagandhy vedie k významnému zníženiu stresu a úzkosti.

2) Podpora imunitného systému: Ashwagandha má imunomodulačné vlastnosti, ktoré posilňujú imunitný systém a zvyšujú aktivitu bielych krviniek, čo zlepšuje schopnosť tela bojovať proti infekciám.

3) Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Športovci a ľudia s aktívnym životným štýlom často užívajú Ashwagandhu pre jej schopnosť zlepšovať fyzickú výkonnosť, zvyšovať svalovú silu a vytrvalosť a zlepšovať regeneráciu po fyzickej námahe.

4) Kognitívne funkcie: Ashwagandha pozitívne ovplyvňuje kognitívne funkcie, vrátane pamäti, reakčnému času a celkovej kognitívnej výkonnosti. Antioxidačné vlastnosti Ashwagandhy chránia mozgové bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

5) Hormonálna rovnováha a plodnosť: Ashwagandha má pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu, čo môže byť užitočné pre mužov aj ženy. U mužov zlepšuje kvalitu spermií a hormonálnu rovnováhu. U žien pomáha regulovať menštruačný cyklus a znižuje príznaky menopauzy.

Dávkovanie a užívanie

Ashwagandha je dostupná v rôznych formách, vrátane práškov, kapsúl, extraktov a čajov. Odporúčané dávkovanie sa môže líšiť v závislosti od formy a konkrétneho produktu, ale bežne sa pohybuje medzi 300 až 600 mg extraktu denne. Je dôležité riadiť sa pokynmi na obale produktu a konzultovať užívanie s lekárom, najmä ak užívate iné lieky alebo máte zdravotné problémy.

Čo je KSM-66?

KSM-66 je patentovaný, plnospektrálny extrakt z koreňa ashwagandhy, vyvinutý spoločnosťou Ixoreal Biomed po 14 rokoch výskumu. Vyznačuje sa najvyššou koncentráciou extraktu z koreňa dostupnou na trhu a využíva unikátny extrakčný proces založený na princípoch "zelenej chémie", bez použitia alkoholu či iných chemických rozpúšťadiel. Tento extrakt zachováva rovnováhu účinných látok v ich prirodzených pomeroch, čo zaručuje maximálnu účinnosť a bezpečnosť. KSM-66 používa výhradne korene rastliny, čo je dôležité pre zachovanie tradičného použitia ashwagandhy, pretože listy sú obvykle používané iba na topické aplikácie.

Bezpečnosť a vedľajšie účinky

Ashwagandha je všeobecne považovaná za bezpečnú, ale niektorí ľudia môžu zažiť mierne vedľajšie účinky, ako sú žalúdočné ťažkosti alebo ospalosť. Tehotné a dojčiace ženy by mali užívanie Ashwagandhy konzultovať s lekárom, rovnako by malo byť konzultované jej dlhodobé užívanie.

Záver

Ashwagandha predstavuje hodnotnú prírodnú bylinu so širokou škálou zdravotných prínosov, ktoré zahŕňajú znižovanie stresu, podporu imunitného systému, zlepšenie fyzickej výkonnosti a kognitívnych funkcií, a hormonálnu rovnováhu. Vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam ponúka Ashwagandha efektívnu podporu celkového zdravia a vitality. Navyše s plnospektrálnym extraktom KSM-66, ktorý zachováva všetky kľúčové zložky v ich prirodzenom pomere, môžeme využiť maximálny potenciál tejto byliny. Pre maximálnu bezpečnosť a účinnosť je dôležité jej užívanie konzultovať s lekárom, najmä pri dlhodobom užívaní alebo súčasnom užívaní iných liekov. Táto bylina, zakorenená v tradičnej ajurvédskej medicíne, nachádza svoje miesto aj v modernej zdravotnej starostlivosti vďaka rastúcemu množstvu vedeckých dôkazov podporujúcich jej pozitívne účinky na zdravie.

    Zdroje

    National Center for Complementary and Integrative Health. Ashwagandha: What You Need To Know. Dostupné z: https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha

    PLOS ONE. Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis. Dostupné z: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0229878

    Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. Ashwagandha: Is it helpful for stress, anxiety, or sleep? - Health Professional Fact Sheet. Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Ashwagandha-HealthProfessional

    KSM-66 Ashwagandha. What is KSM-66? [online]. ksm66ashwagandhaa.com, [cit. 2024-06-18]. Dostupné z: https://ksm66ashwagandhaa.com/ksm-66/what-is-ksm-66/