Artičoka: Zeleninový aristokrat s neobyčajnou chuťou

Artičok. U niekoho vzbudzuje zvedavosť, u iných rešpekt. Niektorí sa ho obávajú pripraviť, iní ho považujú za gurmánsku lahôdku. Tento elegantný rastlina, s pevnou štruktúrou a zložitým vrstveným kvetenstvom, už po stáročia fascinuje kuchárov aj gurmánov. Nejde o bežnú zeleninu, ale o surovinu s hlbokou históriou a významom, ktorý presahuje tanier.

Z histórie

Artičok pochádza z Stredomoria, kde si ho obľúbili už starovekí Egypťania a Rimania. Nešlo však o jedlo pre každého – bol považovaný za luxusný produkt, ktorého konzumácia bola vyhradená tým najvznešenejším. Vďaka svojej výnimočnej chuti a neobvyklému výzoru si čoskoro vydobil svoje miesto nielen v kuchyniach, ale aj v mytológii a umení. V starovekom Grécku bol spájaný s bohyňou Afroditou a verilo sa, že má afrodiziakálne účinky. Neskôr sa artyčok rozšíril do Francúzska a Talianska, kde sa stal symbolom aristokracie. V 16. storočí ho na francúzsky dvor priviezla Katarína Medicejská, ktorá si jeho chuť zamilovala a urobila z neho obľúbenú súčasť kráľovských hostín. O niekoľko storočí neskôr si túto výnimočnú rastlinu obľúbil aj Ľudovít XIV., ktorý nechal artyčoky pestovať vo svojich rozsiahlych záhradách.

Jeho fascinujúca podoba sa navyše stala inšpiráciou pre mnohých umelcov – napríklad slávny maliar Caravaggio niekoľkokrát zachytil artyčok vo svojich zátišiach, čím podčiarkol jeho vtedajšiu symboliku bohatstva a exkluzivity. Aj dnes zostáva artyčok nielen vyhľadávanou kulinárskou špecialitou, ale aj rastlinou s bohatým kultúrnym a historickým odkazom.

(Slovenčina) Liver power  (1)

Kvitnúci obor s exotickým pôvabom

Botanicky patrí artyčok (Cynara cardunculus var. scolymus) medzi hviezdnicovité rastliny, do rovnakej čeľade ako bodliaky. Dosahuje výšky až dvoch metrov a jeho modrofialové kvety sú nielen pôsobivé na pohľad, ale tiež obrovským magnetom pre opeľovače. To, čo jeme, sú vlastne nerozvité kvetové púpe. Ak by sme ich nechali rozkvitnúť, rastlina by stratila svoju delikátnu textúru a stala by sa nepožívateľnou.

Ako artyčok v kuchyni využiť naplno?

Artičok je univerzálna surovina s mnohými spôsobmi prípravy. Francúzi ho podávajú s holandskou omáčkou, Taliani ho pečú s parmazánom a olivovým olejom alebo ho pridávajú na pizzu, kde sa skvelo dopĺňa s olivami, sušenými paradajkami či šunkou. Španieli ho často kombinujú s morskými plodmi, zatiaľ čo v strednej Európe sa uplatňuje v krémových polievkach. A v Amerike sú obľúbené grilované artyčoky s cesnakovým dipom.

Varia sa celé, a akonáhle sú listy dostatočne mäkké, môžete ich olúpať a mäsitú časť namáčať do rôznych omáčok. Srdiečko, teda stred kvetu, je vôbec najjemnejšia a najobľúbenejšia časť.

Nie každý však vie, že artyčok možno konzumovať aj surový, napríklad ten mladý a krehký, nakrájaný na tenké plátky a pokvapkaný citrónom s olivovým olejom. Vynikajúci je aj v rizote, cestovinách či ako súčasť ľahkých zeleninových šalátov.

Veľmi obľúbené sú tiež nakladané artyčoky – uchovávajú sa v oleji alebo slanom náleve s bylinkami a cesnakom, čím získavajú ešte intenzívnejšiu chuť a jemnejšiu konzistenciu.

(Slovenčina) (2)

Neobvyklé spôsoby využitia

Okrem tradičného kulinárskeho spracovania sa artyčok používa aj v menej bežných oblastiach. V niektorých krajinách sa listy artyčoku sušia a pripravujú ako bylinný čaj s jemne horkastou chuťou. Artyčok sa tiež využíva pri výrobe likérov – v Taliansku existuje horký digestív Cynar, ktorý je založený práve na výťažkoch z artyčoku.

Ďalšou zaujímavosťou je využitie artyčokových vlákien ako alternatívy pre výrobu papiera. Niektoré ekologické iniciatívy skúmajú možnosti ich použitia ako obnoviteľného materiálu. V kozmetickom priemysle sa extrakt z artyčoku pridáva do prírodných krémov a šampónov, najmä v luxusných značkách zameraných na prirodzenú starostlivosť.

Ako správne vybrať a skladovať?

Pri výbere artyčoku dbajte na pevnosť listov – mali by byť tesne priliehajúce, svieže a bez známok vädnutia. Farba by mala byť jasná a zelená alebo s ľahkým fialovým nádychom, v závislosti od odrody. Ak pri ľahkom stlačení počujete jemné vŕzanie listov, je to známka čerstvosti.

Skladovanie artyčokov nie je zložité, ale je potrebné dodržať niekoľko zásad. Najlepšie je uchovávať ich v chladničke, ideálne vo vlhkej utierke, ktorá pomôže udržať ich čerstvosť. Ak ich plánujete konzumovať neskôr, môžete ich krátko opražiť a zamraziť.

(Slovenčina) Tinktury

Zdravotné prínosy, ktoré stoja za povšimnutie

Artičoky a doplnky stravy z nich vyrábané majú mnoho zaujímavých vlastností. Podieľajú sa na normálnej činnosti pečene a žlčníka, metabolizme lipidov, normálnej činnosti srdca a hladine cholesterolu v krvi.1 Pomáhajú udržiavať normálne trávenie,2 funkciu čriev,2 funkciu pečene,1 prečistenie organizmu, kontrolu telesnej hmotnosti. Prispievajú k normálnej funkcii močových ciest a obličiek. Sú antioxidantom, a prispievajú tak k ochrane buniek pred oxidačným stresom.Majú tiež pozitívny vplyv na normálny stav pokožky.3

Záver: Odvaha vyskúšať niečo nové

Artičok nie je zelenina, ktorou by ste si automaticky pridali do nákupného košíka. Vyžaduje trpezlivosť, trochu umu a otvorenú myseľ. Ale akonáhle mu dáte šancu, odmení vás nezameniteľnou chuťou a širokým spektrom kulinárskych možností. Možno začnete opatrne, ochutnáte ho v reštaurácii alebo siahnete po nakladanej verzii. A kto vie? Možno si ho čoskoro obľúbite do tej miery, že sa stane stálicou vašej kuchyne. Tak čo, trúfnete si na neho nabudúce aj vy? Alebo ho už poznáte a máte svoj obľúbený spôsob, ako si ho vychutnať?

 

1Salem, M., Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition, 70, 441-453.

2Ruiz-Aceituno, L., García-Sarrió, M., Alonso-Rodriguez, B., Ramos, L., & Sanz, M. (2016). Extraction of bioactive carbohydrates from artichoke (Cynara scolymus L.) external bracts using microwave assisted extraction and pressurized liquid extraction.. Food chemistry, 196, 1156-62 .

3Roveda, G., Cestone, E., De Gennaro, F., Poggi, A., Insolia, V., Zaccaria, V., & Nobile, V. (2024). Artichoke Leaf Extract Effectiveness on the Skin Aging Exposome: Efficacy and Safety Results of a Split-Face Study. Cosmetics.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: