Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Aminokyselina glycín: Podpora mozgu i svalov

Glycín je najmenšia z dvadsiatich aminokyselín, ktoré tvoria bielkoviny v ľudskom tele. Je to neesenciálna aminokyselina, čo znamená, že telo je schopné ju syntetizovať samo. Glycín má jednoduchú chemickú štruktúru, čo mu umožňuje ľahko sa začleniť do rôznych biochemických procesov. Jeho chemický vzorec je NH2-CH2-COOH. V tomto článku sa budeme venovať účinkom a prínosom tejto aminokyseliny pre naše telo, zdrojom, v ktorých sa nachádza, aj spôsobom jej získavania.

V čom sa Glycín nachádza?

Glycín sa prirodzene vyskytuje v rôznych potravinách, najmä v tých, ktoré obsahujú vysoké množstvo bielkovín. Medzi hlavné zdroje patria:

  • Mäso a ryby: Červené mäso, hydina, ryby a morské plody sú bohatými zdrojmi glycínu.
  • Kostný vývar: Vysoký obsah kolagénu v kostnom vývare zaisťuje vysokú koncentráciu glycínu.
  • Mliečne výrobky: Mlieko, syry a jogurty obsahujú určité množstvo glycínu.
  • Vajcia: Vaječné bielky sú ďalším zdrojom tejto aminokyseliny.
  • Strukoviny a sója: Fazule, šošovica a sójové produkty ako tofu obsahujú tiež glycín.

(Slovenčina) Přínosy glycinu

Prínosy glycínu

Podpora zdravia kostí a kĺbov

Glycín je kľúčovou zložkou kolagénu, ktorý tvorí štrukturálny základ kostí, svalov, kože a šliach. Kolagén je najhojnejší proteín v tele a je zodpovedný za udržovanie pevnosti a pružnosti tkanív. Glycín tvorí asi tretinu kolagénu, a tým prispieva k jeho stabilite a funkcii. Tým, že podporuje syntézu kolagénu, glycín pomáha udržiavať zdravé kosti a kĺby, čo je dôležité najmä pri prevencii osteoporózy a iných degeneratívnych ochoreniach kostí.

Neurotransmitér a podpora mozgových funkcií

Glycín pôsobí tiež ako neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, konkrétne ako inhibičný neurotransmiter. To znamená, že znižuje nervovú aktivitu v mozgu a mieche, čo môže mať upokojujúce účinky. Vďaka tejto schopnosti môže glycín prispievať k zníženiu úzkosti, zlepšeniu kvality spánku a celkovému pocitu pokoja. Štúdie ukázali, že glycín môže tiež podporovať kognitívne funkcie a pamäť tým, že moduluje neurotransmiterové systémy v mozgu.1 Niektoré štúdie naznačujú, že glycín môže zlepšovať kognitívne deficity spojené s ochoreniami, ako je schizofrénia, tým, že posilňuje aktiváciu NMDAR (N-methyl-D-aspartátové receptory) a podporuje interakcie medzi dopamínom a glutamátom.2

Podpora detoxikácie a funkcie pečene

Glycín hrá dôležitú úlohu v detoxikačných procesoch tela. Je jednou z troch aminokyselín potrebných pre syntézu glutathionu, silného antioxidantu, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály a detoxikovať pečeň. Glutathion je kľúčový pre ochranu buniek pred oxidačným stresom a pre správnu funkciu imunitného systému. Glycín tiež podporuje konjugáciu toxických látok v pečeni, čo uľahčuje ich vylučovanie z tela.

Zlepšenie kvality spánku

Glycín je často používaný ako doplnok stravy pre zlepšenie kvality spánku. Štúdie ukázali, že užívanie glycínu pred spaním môže skrátiť dobu zaspávania, predĺžiť dobu hlbokého spánku a zlepšiť celkovú kvalitu spánku. To je pravdepodobne spôsobené jeho schopnosťou znižovať telesnú teplotu a zvyšovať hladiny serotonínu, čo je neurotransmitér zapojený do regulácie spánku a nálady.3

Podpora metabolizmu a rastu svalov

Glycín sa zúčastňuje na syntéze kreatínu, čo je dôležitá látka pre energetický metabolizmus svalov. Kreatín pomáha zlepšovať fyzický výkon a podporuje rast svalovej hmoty. Glycín tiež hrá úlohu v metabolizme glukózy a tukov, čo môže prispieť k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti a prevencii metabolických porúch.

Ako glycín získať?

Strava

Najlepší spôsob, ako získať glycín, je prostredníctvom stravy bohatej na bielkoviny. Konzumácia rôznorodých zdrojov bielkovín zabezpečí dostatočný príjem tejto aminokyseliny. Pre vegetariánov a vegánov sú dobrým zdrojom glycínu strukoviny a sójové produkty.

Doplnky stravy

Pre osoby, ktoré majú vyššiu potrebu glycínu alebo nie sú schopné získať dostatok prostredníctvom stravy, sú dostupné doplnky stravy. Tie môžu mať formu práškov, kapsúl alebo tabliet. Doplnky stravy s glycínom sú často odporúčané pre podporu spánku, zlepšenie kognitívnych funkcií a podporu zdravia svalov a kĺbov. Odporúčané dávkovanie sa môže líšiť v závislosti na individuálnych potrebách a zdravotnom stave, preto je vhodné konzultovať užívanie glycínu s lekárom alebo odborníkom na výživu.

(Slovenčina) Glycin

 

Záver

Glycín je neesenciálna aminokyselina s mnohými významnými prínosmi pre ľudské zdravie. Podporuje zdravie kostí a svalov, funguje ako neurotransmiter, pomáha pri detoxikácii, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje rast svalov. Prirodzene sa vyskytuje v potravinách bohatých na bielkoviny, a možno ho tiež dopĺňať pomocou stravy. Jeho prítomnosť v tele je kľúčová pre mnoho životne dôležitých procesov, čo z neho činí dôležitú súčasť zdravej výživy a životného štýlu.

 

Zdroj: BrainMarket.cz

1HERNANDES, M.S., TRONCONE, L.R.P. Glycine as a neurotransmitter in the forebrain: a short review. Journal of Neural Transmission. 2009, 116, 1551–1560. ISSN 0300-9564 [cit. 2024-06-24]. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s00702-009-0326-6.

2PEI, J.-C., LUO, D.-Z., GAU, S.-S., CHANG, C.-Y., LAI, W.-S. Directly and Indirectly Targeting the Glycine Modulatory Site to Modulate NMDA Receptor Function to Address Unmet Medical Needs of Patients With Schizophrenia. Frontiers in Psychiatry [online]. 2021, vol. 12 [cit. 2024-06-24]. Dostupné z: https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.742058.

3KAWAI, N., SAKAI, N., OKURO, M., KARAKAWA, S., TSUNEYOSHI, Y., KAWASAKI, N., TAKEDA, T., BANNAI, M., NISHINO, S. The sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus. Neuropsychopharmacology. 2015, 40, 1405-1416. ISSN 0893-133X [cit. 2024-06-24]. Dostupné z: https://doi.org/10.1038/npp.2014.326.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: