Ako zabrániť opici? Niekoľko jednoduchých tipov, ako zmierniť vplyvy alkoholu na druhý deň.

Opica je súbor príznakov, ktoré sa zvyčajne objavujú po požití veľkého množstva alkoholu. Typické príznaky opice zahŕňajú bolesť hlavy, únavu, smäd, závraty, nevoľnosť a citlivosť na svetlo a zvuk. Tieto príznaky sú často spôsobené dehydratáciou, toxickými účinkami alkoholu a jeho metabolitov na telo, a tiež vplyvom alkoholu na krvný cukor a ďalšie telesné procesy.

Aby sa predišlo opici, je dôležité dodržiavať niekoľko kľúčových zásad pri konzumácii alkoholu:

  • Pite aj vodu: Striedajte alkoholické nápoje s vodou. To pomôže udržať hydratáciu a znížiť celkové množstvo konzumovaného alkoholu.
  • Nepite na prázdny žalúdok: jedlo pred pitím a počas neho môže pomôcť spomaliť absorpciu alkoholu. Zamerajte sa na vyvážené jedlo s dostatkom bielkovín, tukov a komplexných sacharidov.
  • Vyhnite sa zmesiam alkoholických nápojov: piť rôzne druhy alkoholu môže zvýšiť riziko opice.
  • Vyhnite sa nápojom s vysokým obsahom kongenerov: Kongenery sú chemické látky, ktoré sa vytvárajú počas fermentačného procesu. Nápoje s vysokým obsahom kongenerov, ako sú whisky, cognac a tequila, majú tendenciu spôsobovať horšie opice ako nápoje s nízkym obsahom, ako je vodka alebo gin.
  • Doprajte si kvalitný spánok: Alkohol môže narušiť váš spánkový cyklus, takže sa snažte dopriať dostatok kvalitného spánku po pití.
  • Zostaňte v bezpečí: Dodržujte bezpečné pitie, vrátane vyhýbania sa pitiu a riadeniu, a piť v bezpečnom prostredí.
  • Pred konzumáciou alkoholu doplňte elektrolyty – vo chvíli, keď to preženieme s alkoholom, vytrácajú sa elektrolyty z nášho tela závratnou rýchlosťou. Elektrolytická nerovnováha a dehydratácia spôsobia nepríjemné príznaky opice. Preto si pred aj po večierku doplňte elektrolyty a tým zmiernite opicu druhý deň.

(Slovenčina)  After Party

 

Ako dlho trvá opica?

Doba trvania opice sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je množstvo a typ konzumovaného alkoholu, telesná konštitúcia a tolerancia k alkoholu, celkové zdravie a hydratácia tela. Obvykle trvá opica 24 až 48 hodín. Väčšina ľudí začne pociťovať príznaky opice niekoľko hodín po zastavení pitia, a to spravidla ráno po nočnom pití. Tieto príznaky môžu vrcholiť okolo stredného dňa a postupne sa zlepšovať počas dňa. V niektorých prípadoch, najmä po konzumácii veľmi veľkého množstva alkoholu, sa môže opica ťahať aj na druhý deň. Čo sa týka samotného alkoholu, tak je dôležité mať na pamäti, že v črevách môže spôsobiť veľkú paseku. Preto určite odporúčam užívať aj probiotiká, ktoré v črevách opäť nastolia rovnováhu medzi baktériami.

(Slovenčina) (6)

Hydratácia a elektrolyty 

Alkohol je diuretikum, čo znamená, že zvyšuje vylučovanie vody z tela, čo vedie k dehydratácii. Pite dostatok vody alebo rehydratačných roztokov, aby sa obnovila rovnováha tekutín a elektrolytov v tele.

Elektrolyty sú skrátka zásadné na zmiernenie opice. Alkohol spôsobuje dehydratáciu a vyplavovanie elektrolytov, ako sú sodík, draslík, vápnik a horčík, ktoré sú dôležité pre telesné funkcie vrátane hydratácie a nervovej aktivity. Doplnenie elektrolytov pomocou elektrolytických nápojov alebo potravín bohatých na elektrolyty, ako sú banány, zemiaky a jogurty, môže pomôcť rýchlejšie obnoviť rovnováhu tekutín a zmierniť príznaky kocoviny, vrátane bolesti hlavy a únavy. Kokosová voda je taktiež vynikajúcim prírodným zdrojom elektrolytov.

  • Odpočinok
  • Niektoré bylinky a doplnky, ako je zázvor, mätový čaj alebo vitamín B komplex, môžu poskytnúť určitú úľavu.
  • Ľahké cvičenie

V závere je dôležité si zapamätať, že najlepším spôsobom, ako predísť opice, je piť alkohol s mierou alebo sa mu úplne vyhnúť. Zvlášť vtedy, pokiaľ Vám nerobí dobre čo sa týka psychickej stránky. Pri konzumácii alkoholu nie sú ojedinelé depresie alebo úzkosti. Ľudia, ktorí týmto trpia by sa mali alkoholu vyhýbať, pretože alkohol skrátka nie je dobrý parťák pre všetkých.

Veronika Halusková