Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Ako spoznám nedostatok horčíka?

Nedostatok horčíka môže byť ľahko prehliadnutý, pretože jeho príznaky môžu byť všeobecné a mierne. Avšak je dôležité venovať pozornosť týmto signálom, ktoré váš organizmus môže vysielať, aby vás upozornil na blížiace sa komplikácie. Tu je niekoľko spôsobov, ako spoznať, že je horčíka vo vašom tele naozaj nedostatok.

1.) Únava a slabosť

Nedostatok horčíka môže spôsobiť nepríjemný pocit neustálej únavy a vyčerpania. Tento pocit môže byť intenzívnejší a pretrvávať aj po dlhom odpočinku, čo môže mať zásadný dopad na vašu schopnosť fungovania. Môže sa prejavovať ako skorá únava počas dňa, neschopnosť sa sústrediť na prácu alebo úlohy a tiež celkový pocit vyčerpania. Dôležité je nezanedbávať tieto príznaky a prijať vhodné opatrenia na zlepšenie hladiny horčíka v tele

(Slovenčina) Performance hořčík

2.) Svalové kŕče

Nedostatok horčíka môže viesť k nepríjemným svalovým kŕčom, najmä v oblasti nôh a lýtok. Tieto kŕče môžu byť intenzívne a bolestivé, čo môže obmedziť vašu pohyblivosť a spôsobiť nepríjemnosť. Môžu sa objavovať neočakávane, aj počas pokojového stavu. Kŕče spôsobené nedostatkom horčíka môžu byť obzvlášť výrazné počas fyzickej aktivity, ale aj po nej. Je dôležité venovať pozornosť týmto príznakom a snažiť sa im predchádzať.
TIP: Zabraňovať svalovým kŕčom môžete aj s rýchlo vstrebateľným horčíkom Performance Magnesium®. Vďaka upokojujúcim účinkom je vhodné ho užívať práve po tréningu (1 odmerka nalačno). 

(Slovenčina) (2)_1

3.) Nervozita a úzkosť

Nedostatok horčíka môže spôsobiť podráždenosť a nepokoj z niekoľkých dôvodov. Horčík hrá kľúčovú úlohu v regulácii nervového systému a funkcii mozgu. Keď telu chýba horčík, môže to viesť k narušeniu týchto procesov, čo sa prejavuje ako nervozita a podráždenosť. Tento minerál tiež pomáha regulovať hladiny stresového hormónu kortizolu a ovplyvňuje kvalitu spánku. Nedostatok horčíka môže mať vplyv na tieto mechanizmy a prispievať k emocionálnym výkyvom a nepokoju.

4.) Nespavosť

Nedostatok horčíka môže prispievať k problémom so spánkom, ako je nespavosť alebo prebúdzanie počas noci. Horčík hrá úlohu pri regulácii neurotransmiterov a hormónov, ktoré ovplyvňujú spánok, vrátane melatonínu, ktorý je známy ako „spánkový hormón“. Keď telo trpí nedostatkom horčíka, môže to narušiť tieto procesy, čo má za následok ťažkosti so zaspávaním, časté prebúdzanie počas noci alebo nepokojný spánok. Aj napriek dostatočne dlhej dobe v posteli sa potom môžete cítiť unavení a nevyspaní.
TIP: Pre tých, ktorých trápi dlhé zaspávanie alebo prebúdzanie počas noci je B
rainMax Sleep Magnesium® ideálna voľba.

(Slovenčina) Magtein

 

5.) Problémy so srdcom

Nedostatok horčíka môže negatívne ovplyvniť srdce a cievy hneď niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je porucha srdcového rytmu, ktorá môže zahŕňať arytmie alebo fibriláciu predsiení. Ďalej môže viesť k zvýšenému riziku srdcových ochorení, vrátane hypertenzie, ischemickej choroby srdca a srdcového infarktu kvôli nedostatku horčíka, ktorý pomáha udržiavať normálny krvný tlak a relaxovať cievy. Je teda dôležité zabezpečiť si dostatočný príjem horčíka z potravy alebo doplnkov.

6.) Zvýšená citlivosť na stres

Nedostatok horčíka môže mať vplyv na našu schopnosť zvládať stresové situácie a reagovať na ne. Horčík je kľúčový pre udržiavanie nervového systému v rovnováhe. Keď telo trpí nedostatkom horčíka, môže to viesť k poruche týchto procesov a zvýšenej citlivosti na stresové podnety. V dôsledku toho sa môžeme cítiť preťažení alebo nervózni aj v bežných situáciách, ktoré by sme inak zvládali bez väčších ťažkostí. Môže ovplyvniť naše emocionálne blaho a celkovú pohodu. Je dôležité dbať na vyváženú stravu a prípadne dopĺňať horčík podľa potreby, aby sme si udržali psychickú rovnováhu.

(Slovenčina) BrainMax Magnesium drink

Záver

Vo všeobecnosti teda platí, že udržiavanie vyváženej stravy s dostatočným množstvom potravín bohatých na horčík, ako sú orechy, semená, zelenina a celozrnné produkty, môže naplniť väčšinu potrieb horčíka. Ak však máte pocit, že nedostávate dostatok horčíka z potravy alebo ak vnímate niektoré príznaky nedostatku môžete zvážiť dopĺňanie horčíka pomocou kvalitných doplnkov stravy. 

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: