8 najchutnejších receptov na záhradné grilovanie

Leto je ideálnym obdobím pre záhradné grilovanie, s ktorým si spájame nielen skvelú chuť, ale aj radosť z prípravy jedla pod holým nebom s rodinou alebo priateľmi. Vybrali sme pre vás osem najchutnejších receptov, ktoré určite obohatia vaše grilovacie stretnutia.

(Slovenčina) Španělské extra panenské olivové oleje

1. Grilované kuracie špízy s medovo-horčicovou marinádou

Kuracie špízy v medovo-horčicovej marináde sú klasikou, ktorá na grile nikdy nesklame. Marináda kombinuje sladkosť medu a jemnú ostrosť horčice, čo spolu s cesnakom a citrónovou šťavou vytvára dokonale vyváženú chuť.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice horčice
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Šťava z 1 citróna
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Špajdle na špízy

Príprava:

  1. Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V miske zmiešajte med, horčicu, cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  3. Kuracie kúsky vložte do marinády a nechajte odpočinúť aspoň 1 hodinu v chladničke.
  4. Napichajte kúsky kurčaťa na špajdle a grilujte na stredne rozpálenom grile asi 10–12 minút, kým nie je mäso prepečené a zlatavé.

Rada pre marinovanie: Marinujte v chladničke a tesne pred grilovaním mäso alebo zeleninu osušte, aby sa lepšie opekalo.

2. Grilovaný hovädzí flank steak s bylinkovým maslom

Hovädzí flank steak je skvelou voľbou pre milovníkov mäsa, ktorí si chcú užiť bohatú chuť kvalitného hovädzieho. Marinovaním v olivovom oleji s bylinkami a cesnakom získava steak jedinečný charakter, ktorý je ešte zvýraznený pridaním domáceho bylinkového masla.

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzieho flank steaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička rozmarínu (nasekaný)
  • 1 lyžička tymiánu (nasekaný)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Bylinkové maslo:

  • 100 g masla (zmiešaného)
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžička nasekaného tymiánu
  • Štipka soli

Príprava:

  1. Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín a tymián. Touto zmesou potrite flank steak z oboch strán a nechajte marinovať aspoň 30 minút.
  2. Pripravte si bylinkové maslo: Zmiešajte zmäknuté maslo s nasekanými bylinkami a soľou. Uložte do chladničky.
  3. Steak grilujte na stredne rozpálenom grile asi 4-5 minút z každej strany, aby bol stredne prepečený.
  4. Nechajte steak odpočinúť 5 minút, potom nakrájajte na tenké plátky a podávajte s bylinkovým maslom.

3. Grilované zeleninové plátky s balsamikovou redukciou

Pre tých, ktorí hľadajú ľahšiu variantu grilovania, sú grilované zeleninové plátky ideálne. Cuketa, baklažán a papriky získajú na grile jemne dymovú chuť, ktorú skvele dopĺňa sladkokyslá balsamiková redukcia.

Ingrediencie:

  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 2 papriky (červená a žltá)
  • 200 g cherry paradajok
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 ml balsamikového octu

Príprava:

  1. Cuketu, baklažán a papriky nakrájajte na plátky. Cherry paradajky nechajte v celku.
  2. Zeleninu potrite olivovým olejom a osolte a okorením podľa chuti.
  3. Grilujte zeleninu na stredne rozpálenom grile, kým nie je mäkká a zlatá, cca 10 minút.
  4. Medzitým v hrnci zahrievajte balsamikový ocot na miernom ohni, kým sa neodparí na polovicu a nevznikne hustá redukcia.
  5. Hotovú grilovanú zeleninu prelejte balsamikovou redukciou a podávajte.

(Slovenčina) Ideální teploty grilování_1

4. Grilovaný losos s citrusovou glazúrou

Losos na grile je nielen zdravý, ale aj nesmierne chutný. Citrusová glazúra z pomaranča a citróna dodáva rybe sviežu a jemne sladkokyslú chuť, ktorá sa perfektne hodí k letnému grilovaniu.

Ingrediencie:

  • 4 filety z lososa
  • Šťava z 1 pomaranča
  • Šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Alobal

Príprava:

  1. V miske zmiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu, med a sójovú omáčku.
  2. Filety z lososa osolte a okoreňte, potom ich vložte do zmesi a nechajte marinovať 15 minút.
  3. Lososa umiestnite na alobal a grilujte na strednom žiare, postupne potierajte citrusovou glazúrou. Grilujte asi 8-10 minút, kým nie je losos prepečený a krehký.

5. Grilovaný syr halloumi s cherry paradajkami

Halloumi je ideálny syr na grilovanie, pretože sa neroztápa, ale získava na povrchu zlatistú kôrku. V kombinácii s grilovanými cherry paradajkami vzniká jednoduché a chutné vegetariánske jedlo.

Ingrediencie:

  • 200 g syra halloumi
  • 200 g cherry paradajok
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Štipka soli a čierneho korenia
  • Špajdle na špízy

Príprava:

  1. Syr halloumi nakrájajte na hrubšie plátky. Cherry paradajky ponechajte celé.
  2. Paradajky a syr striedavo napichajte na špajdle.
  3. Potrite olivovým olejom a osolte a okoreňte.
  4. Grilujte na stredne rozpálenom grile 5–7 minút, kým nie je syr zlatistý a paradajky jemne zmäknú.

6. Grilovaná kukurica s cesnakovým maslom

Grilovaná kukurica je obľúbenou prílohou, ktorá sa skvele hodí k akémukoľvek grilovanému jedlu. Cesnakové maslo s petržlenovou vňaťou a parmezánom povyšuje jej chuť na úplne inú úroveň.

Ingrediencie:

  • 4 klasy kukurice
  • 100 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • Soľ podľa chuti

Príprava:

  1. Kukuricu grilujte na strednom žiare, pravidelne otáčajte, aby bola zo všetkých strán opečená do zlatista, cca 10–15 minút.
  2. Medzitým zmiešajte zmäknuté maslo s cesnakom, petržlenovou vňaťou a parmezánom.
  3. Horúcu kukuricu potrite cesnakovým maslom a ihneď podávajte.

(Slovenčina) Doporučené doby marinování

7. Grilované krevety s chilli a limetkou

Krevety marinované v chilli a limetkovej šťave sú ideálnym jedlom pre letné večery. Grilovanie im dodáva jemnú dymovú chuť, ktorá je skvele doplnená pikantnými chilli a sviežosťou limetky.

Ingrediencie:

  • 500 g nelúpaných kreviet
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Šťava z 1 limetky
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 červená chilli paprička (nasekaná)
  • Soľ podľa chuti
  • Špajdle na špízy

Príprava:

  1. Krevety olúpte, ale ponechajte chvostíky.
  2. Zmiesajte olivový olej, limetkovú šťavu, cesnak a chilli papričku. Krevety marinujte v tejto zmesi 20 minút.
  3. Napichajte krevety na špajdle a grilujte 2–3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a prepečené.
  4. Podávajte s plátkami limetky a prípadne čerstvým koriandrom.

8. Grilovaný ananás s medom a škoricou

Grilovaný ananás je perfektným dezertom po bohatom grilovaní. Karamelizovaný med a škorica dodávajú ovociu neodolateľnú sladkosť a jemné korenené aróma.

Ingrediencie:

  • 1 čerstvý ananás
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžička škorice

Príprava:

  1. Ananás ošúpte a nakrájajte na hrubšie plátky alebo prúžky.
  2. Plátky ananásu potrite medom a posypte škoricou.
  3. Grilujte na strednom žiári, kým ananás nezíska zlatistú farbu a karamelizovanú kôrku, cca 5–7 minút.
  4. Podávajte ako ľahký dezert po grilovaní.

Tieto recepty vám umožnia užiť si grilovanie naplno, s lahodnými pokrmami pre každého, či už preferujete mäso, zeleninu alebo sladké pokrmy. Viac inšpiratívnych receptov nájdete tu.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: