Leto je ideálnym obdobím pre záhradné grilovanie, s ktorým si spájame nielen skvelú chuť, ale aj radosť z prípravy jedla pod holým nebom s rodinou alebo priateľmi. Vybrali sme pre vás osem najchutnejších receptov, ktoré určite obohatia vaše grilovacie stretnutia.
1. Grilované kuracie špízy s medovo-horčicovou marinádou
Kuracie špízy v medovo-horčicovej marináde sú klasikou, ktorá na grile nikdy nesklame. Marináda kombinuje sladkosť medu a jemnú ostrosť horčice, čo spolu s cesnakom a citrónovou šťavou vytvára dokonale vyváženú chuť.
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice horčice
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice olivového oleja
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Špajdle na špízy
Príprava:
- Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky.
- V miske zmiešajte med, horčicu, cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Kuracie kúsky vložte do marinády a nechajte odpočinúť aspoň 1 hodinu v chladničke.
- Napichajte kúsky kurčaťa na špajdle a grilujte na stredne rozpálenom grile asi 10–12 minút, kým nie je mäso prepečené a zlatavé.
Rada pre marinovanie: Marinujte v chladničke a tesne pred grilovaním mäso alebo zeleninu osušte, aby sa lepšie opekalo.
2. Grilovaný hovädzí flank steak s bylinkovým maslom
Hovädzí flank steak je skvelou voľbou pre milovníkov mäsa, ktorí si chcú užiť bohatú chuť kvalitného hovädzieho. Marinovaním v olivovom oleji s bylinkami a cesnakom získava steak jedinečný charakter, ktorý je ešte zvýraznený pridaním domáceho bylinkového masla.
Ingrediencie:
- 600 g hovädzieho flank steaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička rozmarínu (nasekaný)
- 1 lyžička tymiánu (nasekaný)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Bylinkové maslo:
- 100 g masla (zmiešaného)
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička nasekaného rozmarínu
- 1 lyžička nasekaného tymiánu
- Štipka soli
Príprava:
- Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín a tymián. Touto zmesou potrite flank steak z oboch strán a nechajte marinovať aspoň 30 minút.
- Pripravte si bylinkové maslo: Zmiešajte zmäknuté maslo s nasekanými bylinkami a soľou. Uložte do chladničky.
- Steak grilujte na stredne rozpálenom grile asi 4-5 minút z každej strany, aby bol stredne prepečený.
- Nechajte steak odpočinúť 5 minút, potom nakrájajte na tenké plátky a podávajte s bylinkovým maslom.
3. Grilované zeleninové plátky s balsamikovou redukciou
Pre tých, ktorí hľadajú ľahšiu variantu grilovania, sú grilované zeleninové plátky ideálne. Cuketa, baklažán a papriky získajú na grile jemne dymovú chuť, ktorú skvele dopĺňa sladkokyslá balsamiková redukcia.
Ingrediencie:
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 2 papriky (červená a žltá)
- 200 g cherry paradajok
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml balsamikového octu
Príprava:
- Cuketu, baklažán a papriky nakrájajte na plátky. Cherry paradajky nechajte v celku.
- Zeleninu potrite olivovým olejom a osolte a okorením podľa chuti.
- Grilujte zeleninu na stredne rozpálenom grile, kým nie je mäkká a zlatá, cca 10 minút.
- Medzitým v hrnci zahrievajte balsamikový ocot na miernom ohni, kým sa neodparí na polovicu a nevznikne hustá redukcia.
- Hotovú grilovanú zeleninu prelejte balsamikovou redukciou a podávajte.
4. Grilovaný losos s citrusovou glazúrou
Losos na grile je nielen zdravý, ale aj nesmierne chutný. Citrusová glazúra z pomaranča a citróna dodáva rybe sviežu a jemne sladkokyslú chuť, ktorá sa perfektne hodí k letnému grilovaniu.
Ingrediencie:
- 4 filety z lososa
- Šťava z 1 pomaranča
- Šťava z 1 citróna
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Alobal
Príprava:
- V miske zmiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu, med a sójovú omáčku.
- Filety z lososa osolte a okoreňte, potom ich vložte do zmesi a nechajte marinovať 15 minút.
- Lososa umiestnite na alobal a grilujte na strednom žiare, postupne potierajte citrusovou glazúrou. Grilujte asi 8-10 minút, kým nie je losos prepečený a krehký.
5. Grilovaný syr halloumi s cherry paradajkami
Halloumi je ideálny syr na grilovanie, pretože sa neroztápa, ale získava na povrchu zlatistú kôrku. V kombinácii s grilovanými cherry paradajkami vzniká jednoduché a chutné vegetariánske jedlo.
Ingrediencie:
- 200 g syra halloumi
- 200 g cherry paradajok
- 2 lyžice olivového oleja
- Štipka soli a čierneho korenia
- Špajdle na špízy
Príprava:
- Syr halloumi nakrájajte na hrubšie plátky. Cherry paradajky ponechajte celé.
- Paradajky a syr striedavo napichajte na špajdle.
- Potrite olivovým olejom a osolte a okoreňte.
- Grilujte na stredne rozpálenom grile 5–7 minút, kým nie je syr zlatistý a paradajky jemne zmäknú.
6. Grilovaná kukurica s cesnakovým maslom
Grilovaná kukurica je obľúbenou prílohou, ktorá sa skvele hodí k akémukoľvek grilovanému jedlu. Cesnakové maslo s petržlenovou vňaťou a parmezánom povyšuje jej chuť na úplne inú úroveň.
Ingrediencie:
- 4 klasy kukurice
- 100 g masla
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- Soľ podľa chuti
Príprava:
- Kukuricu grilujte na strednom žiare, pravidelne otáčajte, aby bola zo všetkých strán opečená do zlatista, cca 10–15 minút.
- Medzitým zmiešajte zmäknuté maslo s cesnakom, petržlenovou vňaťou a parmezánom.
- Horúcu kukuricu potrite cesnakovým maslom a ihneď podávajte.
7. Grilované krevety s chilli a limetkou
Krevety marinované v chilli a limetkovej šťave sú ideálnym jedlom pre letné večery. Grilovanie im dodáva jemnú dymovú chuť, ktorá je skvele doplnená pikantnými chilli a sviežosťou limetky.
Ingrediencie:
- 500 g nelúpaných kreviet
- 2 lyžice olivového oleja
- Šťava z 1 limetky
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 červená chilli paprička (nasekaná)
- Soľ podľa chuti
- Špajdle na špízy
Príprava:
- Krevety olúpte, ale ponechajte chvostíky.
- Zmiesajte olivový olej, limetkovú šťavu, cesnak a chilli papričku. Krevety marinujte v tejto zmesi 20 minút.
- Napichajte krevety na špajdle a grilujte 2–3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a prepečené.
- Podávajte s plátkami limetky a prípadne čerstvým koriandrom.
8. Grilovaný ananás s medom a škoricou
Grilovaný ananás je perfektným dezertom po bohatom grilovaní. Karamelizovaný med a škorica dodávajú ovociu neodolateľnú sladkosť a jemné korenené aróma.
Ingrediencie:
- 1 čerstvý ananás
- 3 lyžice medu
- 1 lyžička škorice
Príprava:
- Ananás ošúpte a nakrájajte na hrubšie plátky alebo prúžky.
- Plátky ananásu potrite medom a posypte škoricou.
- Grilujte na strednom žiári, kým ananás nezíska zlatistú farbu a karamelizovanú kôrku, cca 5–7 minút.
- Podávajte ako ľahký dezert po grilovaní.
Tieto recepty vám umožnia užiť si grilovanie naplno, s lahodnými pokrmami pre každého, či už preferujete mäso, zeleninu alebo sladké pokrmy. Viac inšpiratívnych receptov nájdete tu.