Leto je časom, kedy si užívame slnko, čerstvé potraviny a ľahké, chutné jedlá. Keď teplota stúpa, máme chuť na niečo rýchle, ľahké a osviežujúce. Pripravili sme pre vás šesť jednoduchých receptov, ktoré sú nielen chutné, ale aj rýchle na prípravu. Tieto recepty sú ideálne na záhradné párty, rodinné večere alebo len ako ľahký obed do horúcich dní.
1. Grilované krevety s cesnakom a citrónom
Grilované krevety sú ideálnym letným pokrmom, ktorý je ľahký, chutný a veľmi rýchlo pripravený. Cesnak a citrón dodajú krevetám sviežosť a jemnú pikantnosť, ktorú v lete oceníte.
Ingrediencie:
- 500 g kreviet (nelúpané)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Šťava z 1 citrónu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Príprava:
- Krevety olúpte, ale ponechajte chvostíky.
- V miske zmiešajte cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie.
- Krevety premiešajte v marináde a nechajte odležať 10 minút.
- Grilujte krevety na strednom žiare 2–3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a prepečené.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.
2. Grilovaný losos s citrónovo-kôprovým maslom
Losos je rýchly na prípravu a vždy chutí skvele. Pripravte jednoduché citrónovo-kôprové maslo, ktoré lososa osvieži a dodá mu letný nádych.
Ingrediencie:
- 4 filety z lososa
- 50 g masla (změknuté)
- 1 lyžica čerstvého kôpru (nasekaný)
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a korenie podľa chuti
- Plátky citróna na ozdobu
Príprava:
- Zmiešajte maslo s nasekaným kôprom, citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Filety z lososa osoľte a okoreňte, potom ich potrite pripraveným maslom.
- Grilujte lososa na strednom žiare 4–5 minút z každej strany, kým nie je prepečený.
- Podávajte ozdobené plátkami citróna.
3. Cestovinový šalát s čerstvým pestom a cherry paradajkami
Tento cestovinový šalát je rýchly, ľahký a ideálny do horúcich letných dní. Pesto dodáva cestovinám sviežu chuť a cherry paradajky pridávajú sladkosť.
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (napr. farfalle alebo fusilli)
- 200 g cherry paradajok (polička)
- 1 šálka čerstvého pesta (bazalka, parmezán, píniové oriešky)
- 50 g parmezánu (nahrubo nastrúhaný)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
- Uvarte cestoviny podľa návodu na obale, potom ich sceďte a opláchnite studenou vodou.
- V miske zmiešajte cestoviny s pestom, cherry paradajkami, olivovým olejom, soľou a korením.
- Posypte nastrúhaným parmezánom a ihneď podávajte.
4. Quesadillas s kuracím mäsom a avokádom
Quesadillas sú perfektné pre rýchle letné večere. Plnené grilovaným kuracím mäsom, avokádom a syrom sa rýchlo stanú obľúbeným pokrmom celej rodiny.
Ingrediencie:
- 2 kuracie prsia (grilované a nakrájané na plátky)
- 2 zrelé avokáda (nakrájané na plátky)
- 200 g strúhaného syra (napr. cheddar)
- 8 tortíl
- 1 šálka salsy
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej vhodný na smaženie
Príprava:
- Rozložte plátky kuracieho mäsa, avokáda a syr na polovicu každej tortilly.
- Tortilly preložte a ľahko pritlačte.
- Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a tortilly opečte z každej strany, kým nie sú zlaté a syr neroztopí.
- Podávajte s čerstvou salsou.
5. Grilovaný halloumi s čerstvými bylinkami
Grilovaný syr halloumi je ideálny pre letné večery, kedy chcete niečo rýchle a chutné. Bylinky a olivový olej dodajú syru jedinečnú chuť a zlatistú kôrku.
Ingrediencie:
- 200 g syru halloumi (nakrájaný na plátky)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička čerstvého tymiánu alebo rozmarínu (nasekaný)
- Čerstvo mleté čierne korenie
Príprava:
- Plátky syra halloumi potrite olivovým olejom a posypte čerstvými bylinkami.
- Grilujte syr na strednom žiare 2–3 minúty z každej strany, kým nezíska zlatistú kôrku.
- Podávajte ihneď s čerstvým pečivom alebo zeleninou.
6. Rýchla ovocná zmrzlina
Táto domáca ovocná zmrzlina je nielen rýchla, ale aj zdravá. Kombinácia mrazeného ovocia, jogurtu a medu vytvorí osviežujúci dezert, ktorý poteší každého.
Ingrediencie:
- 400 g mrazeného ovocia (jahody, banány, lesné plody)
- 200 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička (najlepšie prírodného) vanilkového extraktu alebo 1/3 lyžičky vanilkového prášku
Príprava:
- V mixéri rozmixujte mrazené ovocie, jogurt, med a vanilkový extrakt alebo prášok do hladkej konzistencie.
- Zmes preložte do misy a dajte na 10 minút do mrazničky, aby zmrzlina stuhla.
- Podávajte ihneď alebo uložte do mrazničky na neskôr.
Tieto recepty sú navrhnuté tak, aby boli rýchle, jednoduché a plné letných chutí. Každý z nich je ideálny pre horúce letné dni, kedy si chcete užiť jedlo, bez toho aby ste trávili hodiny v kuchyni. Viac inšpiratívnych receptov nájdete tu.