Ospravedlňujeme sa, ale z dôvodu kritickej povodňovej situácie môže dôjsť k predĺženiu termínu doručenia vašich objednávok.

5 praktických tipov, ako sa starať o svoje vlasy

Dosiahnuť zdravé a krásne vlasy a udržať si ich kvalitu môže byť ťažšie, než si myslíte. Je potrebné vziať do úvahy mnoho faktorov. Od zmien v stravovaní a strese až po neustále skúšanie nových produktov a stylingu. Dobrou správou však je, že existuje niekoľko osvedčených metód a tipov, ktoré dermatológovia odporúčajú zaradiť do vašej rutiny, aby vaše vlasy nestrácali na kvalite. 

1.) Vytvorte si rutinu v starostlivosti o vlasy

V závislosti na vašom type vlasov, je potrebné si vyberať šetrné, ale účinné prípravky (šampóny, kondicionéry atď.). Pozorne si preto čítajte informácie uvedené na obaloch a hľadajte zloženie, ktoré môže práve vášmu typu vlasov najviac pomôcť. Bez silikónov a sulfátov. Ničia ochrannú bariéru pokožky a navyše dráždia kožu a oči. Predĺžte dobu medzi jednotlivými umývaniami a snažte sa umývať si vlasy len vtedy, keď sú naozaj mastné. Vaše vlasy aj pokožka hlavy vám poďakujú. Malým tipom môže byť aj rozčesanie vlasov pred samotným umývaním. Zbavíte ich tak zapletenia, ktoré potom počas umývania môže spôsobiť ich polámanie.

(Slovenčina)  Krásné a zdravé vlasy

2.) Vyhnite sa tepelnému stylingu, ako len to ide!

Minimalizujte postupy starostlivosti o vlasy, ktoré môžu poškodiť vlasovú pokožku, najmä tie, pri ktorých sa používa teplo. Patrí sem okrem iného fénovanie a styling horúcimi nástrojmi ako sú kulmy a žehličky na vlasy. Ak musíte použiť teplo, vždy na vlasy použite kvalitný prípravok na ochranu pred teplom a pre začiatok udržiavajte teplotu na nízkej až strednej úrovni.
TIP: Vyskúšajte nové techniky, pri ktorých môžete dosiahnuť vysnený účes bez použitia tepla.

 3.) Jedzte nutrične vyváženú stravu

Pokiaľ ide o vlasy, ste to, čo jete. Strava bohatá na živiny výrazne zlepší zdravie vlasových folikulov. Dbajte na to, aby ste jedli veľa ovocia, zeleniny a orechov, pre dostatok vitamínu B. Hovädzie, kuracie, bravčové mäso, ryby a listová zelenina, ako je kel a špenát. Sú výborným zdrojom železa a bielkovín.
Losos, vlašské orechy a avokádo ako zdroj omega-3, ktoré pomáhajú vlasom zostať lesklé a zdravé. Skvelým pomocníkom sú tiež rôzne suplementy pre krásne a zdravé vlasy ako prevenciu a podporu.

(Slovenčina) - 2024-08-07T131304.528

4.) Používajte séra a oleje na vlasy

Existuje mnoho produktov na podporu zdravia vlasov. Zamerajte sa na tiež na oleje, ako je arganový, kokosový a jojobový olej. Tieto oleje vlasy hydratujú a vyživujú, znižujú krepatenie a celkovo zlepšujú zdravie a stav vlasov. Ďalším skvelým pomocníkom je tiež rozmarínový olej, ktorý rovnako ako vlasové sérum napomáha rastuNajčastejšie sa sérum používa pred samotnou úpravou vlasov. Skrotí pramene, zlepšuje ich vzhľad a uľahčuje úpravu vlasov.
TIP: Kúra pre okamžitý lesk. Do ešte vlhkých vlasov vmasírujte vybraný olej, nechajte pôsobiť 2 hodiny a potom opláchnite.

5.) Starajte sa o pokožku hlavy

Udržujte zdravú pokožku hlavy pravidelným čistením, vyhýbajte sa abrazívnym čistiacim prostriedkom alebo peelingom a chráňte ju pred škodlivými zdrojmi prostredia, ako je znečistenie, cigaretový dym a ultrafialové žiarenie. Zdravie vlasovej pokožky môžu napomôcť tiež masáže pokožky hlavy. Aktivujú sa pri nej totiž akupresúrne body, ktoré ovplyvňujú celkový telesný stav. Skvelým pomocníkom sú tiež saténové či hodvábne povlaky na vankúše. Pomáhajú minimalizovať trenie medzi našimi vlasovými vláknami a bavlnenými tkaninami. 

 Vedeli ste?

  • Priemerný počet vlasov u človeka sa pohybuje okolo medzi 90 000 až 100 000.
  • Životnosť vlasu je 2 až 4 roky.
  • Zdravému človeku môže za deň vypadnúť 15 až 100 vlasov.

  • Ľudský vlas vyrastie za deň o 0,3 až 0,4 mm, tj. zhruba 1 cm za mesiac.

  • Embryu začínajú rásť vlasy v dvadsiatom týždni tehotenstva.

Záver

Udržujte vlasy celkovo zdravé, aby vyzerali hladšie, lesklejšie a aby ste mali viac dobrých než zlých dní. Zdravé vlasy síce nebudú zdravé cez noc, ale existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete urobiť ihneď a začať tak svoju cestu za zdravými vlasmi už dnes.